جوش صورت چیست؟ (علل بروز و درمان ها)
جوش صورت چیست؟ (علل بروز و درمان ها)
پوست انسان دارای منافذ زیادی می باشد .این منافذ وظیفه ترشح چربی و عرق در سطح پوست را دارند. هنگامیکه چربی، کثیفی، باکتری یا سلول های مرده پوست در منافذ باقی می ماند، این بقایا منافذ را مسدود کرده و باعث ایجاد جوش می شود. در صورتی که این پدیده مکرر اتفاق بیفتد آکنه به وجود می آید.
طبق تحقیقات معتبر ترین آکادمی های درماتولوژی جهان، جوش شایع ترین بیماری پوستی می باشد. به طور کلی جوش خطر زیادی برای بدن ایجاد نمیکند، اما در موارد شدیدتر باعث درد در پوست شده و ممکن است باعث ایجاد اِسکار ها یا جای زخم دائمی شود. نمی توان انکار کرد که درگیری شدید با جوش می تواند باعث ناراحتی و کاهش اعتماد به نفس شود.
خوشبختانه در حال حاضر درمان های زیادی برای کاهش جوش و جلوگیری از اسکارهای حاصل از آن وجود دارد.
علائم جوش چیست؟
جوش می تواند در هر قسمت پوست بدن دیده شود اما اغلب بر روی پوست صورت، گردن، شانه ها، سینه و کمر ایجاد می شود.
جوش ها می توانند به پوست شما بافتی زمخت و ناهموار بدهند.
از دیگر علائمی که ممکن است تجربه کنید شامل:
- تغییر رنگ پوست، از جمله لکه های تیره (هیپرپیگمانتاسیون) و قرمزی
- تورم و التهاب
- درد و حساسیت هنگام لمس یا در حالت عادی
هنگامی که یک جوش ایجاد می شود، ممکن است از چند روز تا چند هفته طول بکشد تا کاملا از بین برود.جوش شدید یا آکنه می تواند مدت زیادی طول بکشد تا بهبود یابد و از بین برود، به خصوص بدون درمان هدفمند.
اگر دچار جوش هستید شاید اصطلاح جوش سرسفید و سرسیاه را شنیده باشید. این دو نوع جوش که متداول ترین نوع جوش می باشند، با نام کومِدون شناخته می شوند. تفاوت آنها در این است که جوش های سرسیاه در سطح پوست باز بوده و در واکنش با اکسیژن هوا سیاه می شوند، اما جوش های سرسفید در زیر پوست بسته شده و ظاهری سفید دارند.
از انواع دیگر جوش ها ضایعات التهابی می باشند. این ضایعات عامل اصلی اسکار و آثار زخم می باشند. آکنه می تواند در اشکال زیر دیده شود:
- پاپول ها: برجستگی های کوچک و قرمز رنگی هستند که در اثر التهاب یا عفونت فولیکول های مو به وجود می آیند.
- پوستول ها: جوش های قرمز و کوچک که در نوک آنها چرک وجود دارد.
- نُدول ها: توده های سفت و گاهی دردناک که در زیر سطح پوست قرار دارند.
- کیست ها: توده های بزرگ و معمولاً دردناک در زیر سطح پوست که درون آنها چرک وجود دارد.
توجه کنید که این ها اصطلاحاتی پزشکی جهت توصیف نوع ضایعه بوده و صرفاً نام انواع جوش نمی باشد!
چه چیزی باعث ایجاد جوش می شود؟
هر منفذ پوستی دهانه ای برای فولیکول یا ریشه مو است. هر فولیکول دارای یک تار مو و غدد چربی می باشد.
این غدد چربی، سِبوم (چربی) ترشح کرده، که به سطح حرکت می کند و از منافذ خارج می شود. سبوم باعث نرمی و لطافت پوست می شود.
در این فرآیند مشکلات زیر ممکن است رخ داده و باعث به وجود آمدن جوش شود:
- تولید بیش از حد سبوم یا چربی توسط غدد سباسه
- مسدود شدن منافذ توسط سلول های مرده پوست به دلیل عدم پاک صحیح و استاندارد پوست به طور روزانه
- تجمع و رشد باکتری ها در منافذ
جوش زمانی ایجاد شده که منافذ مسدود شده و و مانع خروج سبوم به سطح پوست شود. سبوم تجمع شده زیر سطح پوست تخمیر شده و باعث تغذیه و رشد پروپیونی باکتری ها و در نهایت باعث التهاب و آکنه می شود.
عوامل تاثیرگذار در ایجاد جوش چیست؟
برخی باور دارند که مصرف شکلات و غذاهای سرخ کردنی باعث ایجاد آکنه می شود، اما در این باره هیچ سند علمی وجود ندارد.
عوامل موثر بر ایجاد جوش شامل موارد زیر می باشند:
- آلودگی پوست صورت با محصولات آرایشی و بهداشتی و عدم پاک صحیح آن از سطح پوست
- تغییرات هورمونی هنگام بلوغ یا بارداری
- داروهایی مانند برخی از قرص های ضد بارداری یا داروهای کورتونی
- عوامل ژنتیکی مانند داشتن والدین مستعد آکنه
- رژیم غذایی شامل مقدار زیادی قندهای تصفیه شده و کربوهیدرات، مانند نان سفید، ماکارانی و چیپس
- عدم پاک صحیح سلولهای مرده از سطح پوست به طور روزانه
رژیم غذایی سرشار از قندهای تصفیه شده می تواند تولید سبوم را افزایش داده و واکنش های التهابی بدن را تشدید کند. غذاهای دارای گلیسمی بالا مانند شیرینی، نان سفید و ماکارونی باعث التهاب یا شدیدتر شدن جوش می شوند. محصولات لبنی نیز می توانند از عوامل ایجاد جوش باشند.
انواع شکلات حاوی لبنیات و قند زیاد بر بدن شما تأثیر منفی می گذارد. از خوردن شکلات شیری و شکلات سفید خودداری کنید زیرا اینها غذاهایی با سطح گلیسمی بالا هستند.
افراد در بلوغ بیشتر مستعد جوش می باشند، زیرا در این دوران تغییرات هورمونی می تواند باعث افزایش تولید چربی در پوست شود. جوش های مربوط به بلوغ معمولاً در بزرگسالی فروکش کرده و یا کاهش می یابند.
علیرغم باور عمومی که شکلات تلخ، آجیل و غذاهای چرب باعث ایجاد جوش می شوند، تحقیقات این موضوع را تایید نمی کنند.
استفاده از انواع لوازم آرایشی در صورتی که به طور کامل و صحیح پاک نشود می تواند از عوامل اصلی ایجاد جوش باشد.
اما لوازم آرایشی اگر به طور منظم پاک شوند لزوماً جوش های صورت را بدتر نمی کنند، به خصوص اگر از محصولات غیر روغنی (غیرکومدوژنیک) استفاده می کنید که منافذ را مسدود نمی کند. لوازم آرایشی غیر روغنی با اثربخشی داروهای آکنه تداخلی ندارند. اما نکته بسیار مهم این است که پاک صحیح و اصولی پوست به صورت روزانه، هفتگی و ماهانه انجام شود.
برای آگاهی از بهترین روش های پاکسازی توصیه می کنیم که حتما این مطلب را بخوانید!
آکنه چیست و چگونه تشخیص داده می شود؟
آکنه نوعی از انواع جوش است که در آن پروپیونی باکتری های محبوس شده و تکثیر یافته در منافذ یا قارچ مالاسزیا باعث التهاب و قرمزی و گاهی ایجاد درد و خارش در در ناحیه ای در پوست می شود. در سایر انواع جوش مانند کومدون ها سلول های مرده پوست و آلودگی ها در منافذ پوست تجمع یافته و باعث مسدود شدن آنها می شود اما التهاب به وجود نمی آید.
در صورت داشتن علائم آکنه های التهابی و شدید به پزشک یا متخصص پوست مراجعه کنید. همزمان جهت دریافت روتین مناسب پوست درگیر آکنه به اسکین تراپیست مجرب مراجعه کنید. اسکین تراپیست شما با بررسی نوع ضایعات و شدت آنها بهترین درمان متناسب با پوست شما را تعیین می کند.
تمام مشاوره های پوستی مجموعه ما توسط مدرس ارشد خانم مژده سلیمی انجام می شود که به شما در درمان طیف وسیعی از مشکلات پوستی به بهترین روش کمک خواهد کرد.
جوش چگونه درمان می شود؟
مراقبت در منزل
تعدادی فعالیت برای جلوگیری از ایجاد جوش و رفع آکنه در منزل وجود دارد. درمان های خانگی برای جوش عبارتند از:
- نظافت روزانه پوست با استفاده از محلول پاک کننده عمقی پوست (میسلار واتر) به همراه یک لایه بردار فیزیکی از نوع الیاف طبیعی (لیف)
- استفاده از مواد آرایشی غیر کومدوژنیک (غیر مسدود کننده منافذ ) و یا بر پایه آب
- پرهیز از مصرف انواع محصولات آرایشی و بهداشتی متفرقه و غیر درمانی
- استفاده منظم و متناوب از ماسکهای جاذب آلودگی در طول هفته
- انجام پاکسازی صورت یا فیشال به صورت ماهانه
- عدم فشار دادن یا کندن جوش ها که باعث اسکار یا جای جوش می شود
- عدم استفاده از کلاه یا سربندهای تنگ
- عدم تماس دست با صورت
- شستشوی مرتب مو و دور نگه داشتن آن از روی صورت
یک رژیم غذایی کامل با سبزیجات فراوان و سرشار از ویتامین های لازم از بهترین روش ها برای داشتن پوستی شفاف می باشد. همچنین تعویض ملحفه و رو بالشی به صورت مکرر باعث کاهش انگل هایی مانند دمودکس و باکتری های مضر بر روی سطح پوست شده و تاثیر قابل ملاحظه ای بر سلامت پوست شما خواهد داشت.
استفاده از دارو
در صورت نیاز به درمان های قوی تر تعدادی داروی بدون نیاز به نسخه برای جوش وجود دارد. اغلب این داروها حاوی ترکیباتی می باشند که باعث از بین رفتن باکتری ها و کاهش چربی در پوست می شود. این داروها شامل:
- اسید سالیسیلیک اغلب در شوینده ها استفاده می شود و از مسدود شدن منافذ جلوگیری می کند و از بهترین ترکیبات برای کنترل چربی پوست می باشد.
- بنزوئیل پراکسید باعث خشک شدن جوش های موجود شده و با از بین بردن باکتری های عامل آکنه مانع بروز جوش های جدید می شود.
- گوگرد یک ماده طبیعی با بویی متمایز می باشد که باعث کاهش باکتری ها، سلول های مرده پوست و چربی اضافی می شود. گوگرد برای پوست های حساس و چرب مناسب می باشد.
- رزورسینول یک ترکیب کمتر رایج می باشد که در از بین بردن سلول های مرده پوست موثر است.
در صورت شدت و عدم کاهش جوش از مشاوره پزشکی استفاده کنید. پزشک می تواند داروهایی برای شما تجویز کند که باعث کاهش علائم و جلوگیری از ایجاد اسکار شود، شامل:
- آنتی بیوتیک های موضعی یا خوراکی التهاب را کاهش داده و باکتری های ایجاد کننده آکنه را از بین می برند. معمولاً آنتی بیوتیک ها فقط برای مدت کوتاهی استفاده می شوند تا در بدن مقاومت ایجاد نشده و شما را مستعد ابتلا به عفونت نکند.
- پزشک ممکن است برای آکنه شدید آکوتان یا ایزوترتینوئین تجویز کند.
آکوتان یا راکوتان یک داروی مبتنی بر ویتامین A است که برای درمان آکنههای شدید یا نُدولار که به درمانهای دیگر پاسخ ندادهاند، در آکنه هایی که اسکار یا جای زخم حتمی است یا در بیمارانی که آکنه باعث مشکلات روانی شدید میشود، استفاده میشود. برخی عوارض جانبی جدی از مصرف آن گزارش شده است، از جمله خشکی پوست و دهان، تحریک پوست، نازک شدن مو، درد استخوان یا عضله. عوارض جانبی شدیدتر شامل سردرد شدید، تاری دید، سکته مغزی و بسیاری موارد دیگر است.
ایزوترتینوئین میتواند آکنه شما را به طور موثری از بین ببرد، اما احتمال بروز عوارض جانبی در حین مصرف دارو وجود دارد، بنابراین بهتر است از آن به عنوان آخرین راه حل استفاده شود. بر طبق آمار درصد بالایی از موارد آکوتان بدون دلیل و ضرورت نسخه شده و این افراد پس از اصلاح روتین مراقبتی خود با مراقبت های منظم و بدون نیاز به دارو بهبود یافته اند.
نکته: ما مصرف هرگونه داروی هورمونی جهت درمان آکنه را پیشنهاد نمی کنیم.
پزشک ممکن است روش هایی را برای درمان آکنه شدید و جلوگیری از ایجاد اسکار توصیه کند. این روش ها با از بین بردن لایه آسیب دیده پوست و کاهش تولید سبوم عمل می کنند. آنها عبارتند از:
- درمان های فوتودینامیک از ترکیب دارو و نور یا لیزر های مخصوص برای کاهش تولید چربی و از بین بردن باکتری استفاده می کنند. سایر لیزرها می توانند به تنهایی برای کمک به بهبود آکنه یا اسکاراستفاده شوند.
- درم ابریژن لایه های سطحی پوست شما را با یک برس چرخنده حذف می کند و برای درمان اسکار توصیه می شود. میکرودرم ابریژن یک درمان ملایم تر است که باعث حذف سلول های مرده پوست می شود. این روش بسیار قدیمی بوده و قبل از رواج تکنولوژی لیزرها بیشتر استفاده می شد.
- لایه برداری شیمیایی قوی توسط پزشک انجام می شود و لایه های سطحی پوست را حذف می کند. این لایه برداشته شده تا پوست سالم تر زیرین نمایان شود. لایه برداری شیمیایی می تواند اسکار های خفیف تر را بهبود بخشد.
چشم انداز فرد دچار جوش چیست؟
درمان جوش اکثراً نتیجه آور است. در اغلب موارد می توان در بین ۶ تا ۸ هفته نتایج درمان جوش صورت را مشاهده کرد. با این حال، برونریزی جوش شایع است و ممکن است نیاز به درمانهای اضافه یا بلند مدت باشد.
اسکار جوش می تواند باعث ایجاد نارضایتی در فرد شود. اما درمان به موقع می تواند به جلوگیری از ایجاد اسکار کمک کند. همچنین، درمانگر پوست شما گزینه های درمانی مختلفی برای درمان اسکار در اختیار شما قرار خواهد داد.
چگونه می توان از ایجاد جوش پیشگیری کرد؟
پیشگیری از جوش بسیار ساده است. شما می توانید اقداماتی را در منزل انجام دهید تا بعد از درمان از بروز مجدد جوش جلوگیری کنید. این مراحل عبارتند از:
- شستن صورت دو بار در روز با شوینده غیر روغنی
- استفاده از محصولات کاهش دهنده چربی پوست
- عدم استفاده از محصولات آرایشی حاوی روغن
- استفاده از یک لایه بردار فیزیکی به شکل مستمر بر حسب نوع پوست و نوع جوش، مانند لیف یا پدهای پنبه ای یا کتانی به همراه میسلار و تونر (عموما لیف های لوفا و کنفی مناسب جوش کومدونی میباشد و لیف های پارچه ای و حوله ای مناسب آکنه های التهابی و غیر التهابی)
- حمام کردن بعد از ورزش و تعریق
- عدم پوشیدن لباس های تنگ جهت جوش در بدن
- رژیم غذایی مناسب و پرهیز از قندهای تصفیه شده
- کاهش سطح استرس
در صورتی که درگیر جوش و آکنه هستید با مشاورین مجموعه مژده سلیمی تماس بگیرید تا درمانگران مجرب با استراتژی های درمان جوش و آکنه به شما کمک کنند.
دیدگاهتان را بنویسید