گزانتلاسما چیست؟ تشخیص، نحوه درمان و تصاویر
گزانتلاسما چیست؟ به توده یا رسوبِ چربی نرم و زرد رنگی که روی پلک بالایی چشم (معمولا نزدیک به گوشه داخلی چشم) و گاهی هم روی پاها، باسن و مفاصل (مثل آرنج) دیده می شود، گزانتلاسما گفته می شود. این توده درست زیر پوست تشکیل می شود و معمولا ضرری ندارد.
اما در مواردی خاص ممکن است نشانهی کوچکی از وجود مشکل قلبی یا مشکل اساسی در سطح لیپید خونتان باشد. البته هر توده زرد رنگ چربی، نشانهای از ابتلا به گزانتلاسما نیست. برای همین بهتر است برای کسب اطمینان اول به پزشک متخصص پوست مراجعه کنید تا با انجام معاینه از ابتلا به آن مطمئن شوید.
نحوه تشخیص ابتلا به گزانتلاسما
کلسترول بالا و یا سایر چربی ها در خون، در موارد بسیار نادر موجب شکل گیری گزانتلاسما می شوند. در صورتی که احساس می کنید به گزانتلاسما مبتلا شده اید، می توانید به پزشک متخصص پوست مراجعه کنید. پزشک در ابتدا پوست اطراف چشم شما را معاینه خواهد کرد.
سپس برای شما آزمایش خون خواهد نوشت تا متوجه شود که آیا سطح لیپید خونتان باعث شکل گیری توده چربی روی پلک تان شده است یا خیر. غالبا افراد مُسن ( و معمولا زنان بیشتر از مردان) به این بیماری پوستی مبتلا می شوند. اندازه تودهی چربی که معمولا روی پلک ها ایجاد می شود گاهی بسیار کوچک و در حد سر سوزن بوده و گاهی هم با سطح پوست یکسان است. در مواردی هم پیش می آید که این توده به بزرگی یک دانه انگور باشد.
خدمات فیشال درمان لک در کلینیک استاد مژده سلیمی
آیا لکه های پیری، ملاسما یا سایر لکه های تیره روی اعتماد به نفس شما تأثیر می گذارد؟ فیشال درمان لک می تواند به کاهش اثرات قرار گرفتن در معرض نور خورشید، نوسانات هورمونی و استرس بر روی پوست شما کمک کند.
گزانتلاسما چگونه درمان می شود؟
بیماری گزانتلاسما معمولا بی خطر است و مشکلی برای شما به وجود نمی آورد. اما در صورتی که ترجیح می دهید به هر دلیلی این توده چربی را از روی پوست تان بردارید، تعدادی انتخاب پیش روی شما خواهد بود.
- جراحی با لیزر: روش CO2 فراکشنال، معمولا برای درمان این بیماری مورد استفاده قرار می گیرد.
- جراحی سنتی: پزشک در این روش از چاقو برای برداشتن توده چربی در اتاق عمل استفاده می کند.
- الکترولیز پیشرفته با فرکانس رادیویی (RAF): طبق تحقیقات انجام شده، درمان گزانتلاسما به کمک این روش برای مواردی که میزان توده چربی بسیار کوچک است، موثر می باشد.
- لایه برداری به صورت شیمیایی: بسیاری از کسانی که به پزشک متخصص برای درمان این بیماری مراجعه می کنند، این روش درمانی را ترجیح می دهند. لایه برداری در این روش به کمک تریکلرواستیک اسید (TCA) انجام می شود.
- مصرف دارو: اگر هیچ یک از روش های نامبرده را ترجیح نمی دهید، پزشک برای شما دارو تجویز خواهد کرد تا بتوانید به مرور از حجم و بزرگی ِتوده چربی تشکیل شده روی پلک خود بکاهید. دارویی که توسط پزشک تجویز می شود برای کاهش میزان کلسترول در بدن است که به بهبودِ این بیماری کمک می کند.
چه کسانی بیشتر در خطر ابتلا به این بیماری هستند؟
این بیماری می تواند برای هر شخصی رخ دهد. اما اگر شرایط زیر را دارید، احتمال ابتلایتان به گزانتلاسما بیشتر خواهد بود.
- کلسترول خون بد/بالا، کلسترول خوب/ پایین
- زنان بین 30 تا 50 سال
- افراد مبتلا به دیابت
- افراد مبتلا به فشار خون
- افراد مبتلا به بیماری کبدی سیروز صفراوی اولیه
- افرادی ساکن در آسیا یا مدیترانه
- کلسترول ارثی
میزان کلسترول خون خود را کنترل کنید.
بسیاری از کسانی که به بیماری گزانتلاسما دچار می شوند می توانند با انتخاب یک رژیم غذایی و سبک زندگی متفاوت، میزان کلسترول خون خود را به مرور کاهش دهند. در برخی موارد اتخاذ چنین تصمیمی می تواند به از بین رفتن توده چربی کمک کند. برای کاهش کلسترول خون باید از کشیدن سیگار خودداری کنید.
در صورتی که افزایش وزن دارید، به سراغ ورزش و در پیش گرفتن عادت های غذایی سالم بروید. شما باید بتوانید در بیشتر روزهای هفته حداقل به مدت 30 دقیقه ورزش کنید. استفاده از چربی های اشباع شده مثل کره های صنعتی را از برنامه غذایی خود حذف کنید.
پزشک متخصص در کنار ارائه این توصیه ها، برای شما دارو تجویز خواهد کرد تا به کاهش میزان کلسترول خون تان کمک کند. اگر قصد استفاده از داروهایی خاص یا مکمل ها را برای کاهش کلسترول خون تان دارید، حتما و اکیدا در مورد استفاده از آنها با پزشک ِخود مشورت کنید.
- نکته: در صورتی که کلسترول بالای ارثی دارید و برای کنترلِ آن اقدام نکنید، احتمال برگشت توده چربی وجود دارد.
در کلینیک استاد مژده سلیمی با به کار گیری دانش روز و جدید ترین تجهیزات به درمان انواع زائده های پوستی پرداخته می شود. برای دریافت مشاوره رایگان در رابطه با بیماری خود با ما ارتباط برقرار نمایید.
ما از پاسخ به سوالات شما خوشحال میشیم
دیدگاهتان را بنویسید